Tersusun Kehidupan

Ego, simplistik bukan sikap pejuang

Agihlah Perbelanjaan Ikut Keutamaan

Merancang perbelanjaan dengan bijaksana dan mengagihkannya berdasarkan keutamaan adalah satu tanggungjawab syarak. Berbelanja secara ikut suka tanpa merancang adalah tanda kita tidak mempraktikkan ajaran Islam yang sebenar. Islam adalah agama yang mendidik kita agar melakukan setiap sesuatu dengan matlamat yang betul sesuai dengan amanah khalifah dan ibadah yang diwajibkan ke atas diri kita. Matlamat kewangan pula seharusnya selari dengan keutamaan mengikut neraca syarak.

Keimanan kita kepada qodo dan qadar menuntut kita mempelajari sebab-sebab kemiskinan dan kekayaan sebelum kita berserah kepada nasib. Berserah kepada nasib tanpa perancangan, tindakan praktikal dan perjuangan adalah satu perjudian.

Nabi bersabda, antara maksudnya: ” Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara, usia muda sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, masa senang sebelum sibuk, kaya sebelum miskin, semasa hidup sebelum mati”

Ini adalah risiko yang bakal dihadapi, masa tua dan tidak mampu berkerja mungkin dari usia 55 hingga 85 . Dalam sikap merancang kewangan berapakah perlu diagihkan daripada pendapatan selama bekerja dari usia 25 hingga 55 itu untuk jangkamasa 30 tahun dihari-hari persaraan.

Masa sakit; lumpuh sebelum matang, ditimpa penyakit kritikal yang memerlukan kos rawatan yang tinggi. Peluang tolong menolong yang dianjurkan oleh skim takaful perlu menjadi sebahagian daripada agihan perbelanjaan.

Masa masih ada pekerjaan, masa masih hidup perlu digunakan semaksima mungkin dan jangan lupa mengagihkan perbelanjaan secara adil.

Advertisements

October 2, 2007 - Posted by | Kewangan

1 Comment »


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: